perjantai 30. joulukuuta 2016

Löydä oma Gurusi

Kun kroppa kremppaa ja omat keinot eivät tuota tulosta, on aika kääntyä ammattilaisten puoleen. Mutta miten ihmeessä löytää se oikea hieroja tai fyssari, joka ratkaisee just siun ongelmat? Tylsääkin tylsempi vastaus tulee tässä: kokeilemalla.

Tässä vuosien varrella on tullut törmättyä monenlaisiin hierojiin ja fyssareihin. Mutta se päivä kun löysin oman guruni, se oli jotain maagista, kuin rakkautta ensikosketuksella. Olin niin fiiliksissä tuosta löydöstäni, että hehkutin sitä myös facessa ja johan alkoi sadella kysymyksiä, että kuka tämä tyyppi on jolla kävin jne. Nyt ajattelin tehdä pientä listausta omista kokemuksistani, että mistä sen tietää kuka on just se siun gurusi ja miten hänet voisi ehkä löytää (tätä kirjoittaessa ajattelen lähinnä hierontaa ja manuaalista fysioterapiaa en niinkään toiminnallista kuntoutusta).


 Puskaradio toimii aina. Etsintä kannattaa siis aloittaa kyselemällä, mutta tässäkin on hyvä muistaa pari seikkaa, joihin olen itse törmännyt. Moni hehkuttaa omaa hierojaansa tai fyssariaan, mutta sitten kun kysyt, että kenellä muilla tuo ihminen on käynyt, niin vastaus on, että ei kellään muulla, jep jep. Jos olet käynyt vain yhdellä hierojalla, niin millä kokemuksella voit väittää, häntä parhaaksi mahdolliseksi? Se on sama kun käyt koeajamassa autoa. Jos et ole ikinä ajanut millään autolla, niin kyllä se ladakin varmasti ihan mukavalta tuntuu, tai sitten ei. Kannattaa myös kysellä enemmän, että mitä vaivoja on käynyt hoidattamassa ja mitä niiden eteen on tehty. Jos suosittelijan suurin ongelma on toimistotyössä kipeytyvät niskat -> ei tämä anna vielä takeita että sama ammattilainen osaisi auttaa sinua esimerkiksi polviongemien kanssa. Toinen on sitten nämä innokkaat "serkkupojan" suosittelijat jne, itse suhtaudun kovin varoen näihin suosituksiin, se ei riitä että tyyppi on jonkun sukulainen, sori.

Seuraava hyvä mittari on tyypin työvuodet. Niin se vaan on, että työ tekee mestarin. Siinä todellakin on eroa, että onko tyyppi ollu hommassa mukana 2 vuotta vaiko 20. Jonkinlaisena mittarina toiset pitää myös sitä, miten nopeasti kyseiselle ammattilaiselle saa ajan. Fakta: moni vakiasiakkaista varaa heti uuden ajan, eli kalenteri saattaa olla täyttynyt jo kuukaudenkin päähän, MUTTA ajan voi silti saada vaikka samalle päivälle, koska samaisesta syystä tulee usein peruutuksia, kuka sitä tietää onko kuukauden päästä  sairaana tai tuleeko vaikka joku työeste... eli se että pääset hierojalle heti, ei tarkoita että hän olisi huono, mutta jos aikasi menee vaikka parin viikon päähän -> tämä voi kertoa että hänellä on suht iso vakioasiakas piiri ja näin ollen myös tyytyväisiä asiakkaita.


Erityisesti huomioitava juttu on se, että  mikä sopii minulle ei välttämättä sovi sinulle. Ja tämähän tarkoittaa sitten vain sitä, että on kokeiltava. Ja nyt voin kertoa, että kun löydät juuuuuuri sen oikean tyypin huoltamaan sinun kroppaasi, niin sinä kyllä huomaat sen. Esimerkiksi omalla kohdallani eräs hieroja suorastaan murjoi kaikin voimin jalkojani auki. Ja minä todella luulin, että sen homman tulee sattua niin saatanasti. Lopputulos oli se, että meikäläisen kroppa reagoi hierontaan jumiutumalla entisestään. Kävin ko fyssarilla viitisen kertaa, tulosta ei tullut, eikä tyyppi osannut muuttaa tekniikkaansa, se oli aina sitä samaa jyystämistä, eikä hän oikein osannut edes arvella mistä ongelmani olisivat voineet johtua. Seuraavan tyypin otteet oli jo lähempänä sitä mitä kroppani kaipaa, mutta jotain siitä puuttui. Mutta edelleenkin muistan kristallin kirkkaana sen hetken kun ne oikeet kädet koskivat ihoani. En usko rakkauteen ensisilmäyksellä, mutta uskon, että oman luottohierojan voi löytää ensi kosketuksella. Kyllä kroppa tietää mistä se tykkää!

Hyvä ammattilainen kyselee ja kuuntelee mikä sinun ongelmasi on. Hän tutkii kroppasi niin käsillään kuin myös katseellaan. Taitava näppinen kaveri löytää ne sinun jumisi, vaikka et hirveästi edes kerro missä niitä on, ja hän myös löytää ne jumit, joista et itse ole tiennyt mitään. Minä hyvin harvoin kerron sen enempiä, että miten kipeetä esim hieronta tekee, olen huomannut että luottohierojani tietää rajani, joskus jopa paremmin mitä minä itse. Kokenut ammattilainen, myös kertoo/ohjaa/opettaa asioita sinulle sinun kropastasi. Hän kertoo mistä olet jumissa, mitkä nivelet ovat löysät, onko lantiosi kiero jne jne ja hän myös kertoo, että mikä kaikki vaikuttaa mihinkin. Hän osaa myös kertoa mitä sinun kannattaisi tehdä itse kehosi hyväksi tai mitä sinun ei missään nimessä kannata tehdä. Kun olet taitavan ammattilaisen käsittelyssä, opit joka kerta jotain itsestäsi ja kehostasi. Ja jos palaat tämän kaverin luo kerta toisensa jälkeen, huomaat, että käsittely ei ole aina samanlainen, hän muuttaa tekniikkaansa jos näkee että sille tarvetta on. Hän ei myöskään rutiininomaisesti hiero koko kroppaa (ellet sitten toivo juuri sitä), jos hän näkee, ettei käsittelylle tarvetta ole, vaan hän keskittyy silloin enemmän suurempiin ongelmakohtiin. Ja mitä paremmin hän oppii kehosi tuntemaan, sen paremmin hän osaa kertoa ollaanko tehty oikeita asioita. Ammattilainen ei myöskään kehoita sinua tulemaan uuteen käsittelyyn heti ensi viikolla, jos hän näkee, ettei siihen ole tarvetta!


Ja kuten kaikissa ihmissuhteissa, jos kemiat ei natsaa niin ne ei vain natsaa! Hieronta ja fysioterapia ovat mielestäni melko intiimejä hetkiä, niitä ei voi verrata esim lääkärissä käyntiin. Toinen ihminen tulee todella lähelle sinua kosketuksen kautta ja sillä on väliä että miten sen tekee. Tilanteen voi joko pilata tai pelastaa hyvinkin pienillä asioilla, vaikka sillä mitä on syönyt lounaaksi. Jos asiakas kokee kyseisen ihmisen toiminnan epämukavaksi, on se sitä alusta loppuun ja vaikka tyyppi tekisi työnsä kuinka taitavasti ei sillä loppupelissä ole enää merkitystä.

Suuri vaikutus on myös sillä miten itse toimit noissa tilanteissa. Esim jätätkö käymättä vessassa ennen hierontaa -> pienikin virtsahätä vie rentoutta kropastasi pois. Millaiset rintsikat puet päälle -> ne tiukat juoksuliivit saattaa olla toiselle osapuolelle hieman hankalat saada hieronnan päätteeksi kiinni. Jos sinua vaivaa ajatus säärikarvoistasi, niin ajele ne edellisenä päivänä niin ei tarvitse siinä hierontapöydällä miettiä että mitähän se mahtaa ajatella niistä (hyvin todennäköisesti ei ajattele yhtään mitään).  Eli sinun on osattava myös itse tehdä olosi hyväksi. Kannattaa muistaa, että ihminen se on se ammattilainenkin ja hei, ne on nähneet uransa aikana vaikka mitä.

Ugh, tällainen pintaraapaisu tällä erää... seuraavalla kerralla ajattelin vähän avata, että missään mennään omien treenien suhteen :) Nyt oikein ihanata vuoden vaihtumista kaikille!Jos ammutte raketteja niin tehkää se turvallisuutta vaalien!

7 kommenttia:

  1. Tuopa se onkin oikein projektien projekti. Vaatii aikaa, hermoja ra ennen kaikkea rahaa! Niitä hutikäyntejä kun välttämättä tulee.

    Mun pitää kyllä sanoa, että en näiden usean vuodenkaan jälkeen ole löytänyt mitään yhtä itselle ainoaa oikeaa auttajaa. Jokaisella on ne omat juttunsa ja riippuu tilanteesta, kenelle menen. Eli siitä, mikä paikka juuri sillä hetkellä on eniten kipeä. :p Toisaalta kyllä oikeastaan kukaan fyssari, jolla olen käynyt, ei ole tehnyt pelkästään manuaalista hoitoa, vaan mukana on aina ollut jotain jumppajuttuja myös. Helsingissä mulla oli luottohieroja, jonka käsittely sopi mun lihaksille todella hyvin. Jyväskylästä en useista kokeiluista huolimatta ole vielö onnistunut löytämään mitään yhtä hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, näinhän se on, rahaa on palanut niin paljon että ihan hirvittää. Ihan tuntuu välistä olevan tuurista kiinni, että löytyy ne oikeat ihmiset. Ja kun se yksi käynti ei todellakaan kerro vielä mitään, meikäläisen kroppa kun vaatii useita käsittelyjä... Mie vielä kaipaisin sellaista fyssaria joka on kunnon selkäspesialisti, rima on noussu niin korkeelle että mikätahansa ei kelpaa. En tiedä onko tässä kaupungissa yhtään, mutta onneks on sentäs huippu hieroja löytyny.

      Poista
    2. Joo ei todellakaan kelpaa kuka tahansa. Jyväskylä on fyssarien suhteen helpompi, kun siellä tarjontaa on kuitenkin pk-seutuun verrattuna aika vähän. Siten Jyväskylästä on helpompi löytää ne parhaat tyypit. Sen sijaan hierojia sielläkin on vaikka millä mitalla. Pk-seutu on sitten aika mahdoton, kun täällä on vaikka minkälaista osaajaa, eikä mikään aika ja raha riitä testaamaan edes murto-osaa. Sit kun on vielä useita vaivoja, niin täytyy olla tiedossa monta osaajaa. :D Mulla on esimerkiksi tiedossa yksi tyyppi, joka osaa auttaa tän jumittavan nilkan kanssa, yksi, joka katsoo kroppaa kokonaisvaltaisemmin, yksi, jolle menen, jos olkapää on tosi kipeä ja yksi, joka tekee enemmän manuaalista käsittelyä. Ja nyt olen tässä juuri menossa tapaamaan taas uutta tyyppiä. :D

      Poista
  2. *itku naurua* Uu, sulla on jo melkonen lista siellä! Toivotaan että uus tyyppi paljastuu kultakimpaleeksi!!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei se huono ollut. Meen nyt varmaan vielä ensi viikolla uudestaan. Sit kevään olenkin reissussa ja vähän jopa elättelen toiveita, että ei tarvisi käydä kellään.. Mut enpä tiedä, kuulostaa aika utopistiselta jo ajatuksena.
      (P.s. sori kun täytän tätä sun kommenttiboksia omilla jutuillani. :p)

      Poista
    2. Mie pien peukkuja siun utopistisille ajatuksille, että ne kävis toteen. Ja hei, just hyvä kun kommentoit niitä omia juttuja, miusta on oikeesti mukava lukea niitä ja puhua näistä! Ihan parasta vertaistukea!

      Poista